Wanhojen Flash -pelien pelaaminen vuonna 2022

Adobe ei enää ole tukenut vanhaa Flash Playeria 31.12.2020 jälkeen, ja netissä olevat valtavat määrät flash-sisältöjä ovat muuttuneet sellaisenaan luonnollisesti käyttökelvottomiksi. Kyseessä on kuitenkin kokonainen aikakausi, valtava pala internet-kultturia ja historiaa. Jokaisella, joka on elänyt läpi flashin kultakauden, on varmasti monenlaisia muistoja tekniikkaan liittyen. Ajantappoa ja viihdettä ennen sosiaalista mediaa ja älypuhelimia – flashin maailmassa luovuus ja omaperäisyys kukoisti ja sisältöä oli aivan laidasta laitaan. Moni peleistä oli hirveää roskaa, mutta vastaavsti seassa oli todellisia helmiä. Etukäteen laatua ei voinut mitenkään tietää, mutta se oli vain osa viehätystä. Olisikin ollut siis aivan valtava sääli, jos nämä teokset olisivat kadonneet iäksi käyttäjien ulottumattomiin. Onneksi asiaan on herätty ja vanhojen flash-pelien ja animaatioiden toistamiseen on olemassa hyviä ratkaisuja.

Mikä Flash?

Flash oli Adoben kehittämä liitännäinen verkkoselaimeen, joka pystyi näyttämään flash-tekniikalla tehtyjä sisältöjä käyttäjälle. Flashilla on tehty sisältöä internetiin pelien, animaatioiden ja graafisten elementtien muodossa jo 90-luvun lopulta lähtien. Flash on ollut myös tunnettu siitä, että se on ollut vuosien varrella täynnä reikiä ja haavoittuvuuksia, joita Adobe on (laiskasti) pyrkinyt paikkaamaan. Nyt liitännäisen taru on kuitenkin lopullisesti ohi, mutta perintö elää.

Sivustoja ja työkaluja

BlueMaximan Flashpoint on erittäin laajaa flash-säilytysprojekti. Projektin kotisivulla on tarjolla Ultimate ja Infinity -nimiset paketit kotikoneelle asennettavaksi, ja näistä käyttäjän kannattaa ehdottomasti ladata pienempikokoisempi Infinity. Pelit ladataan palvelimelta vasta niitä avattaessa, joka säästää tallennustilaa ja turhan lataamisen tarvetta. Aivan järjettömän kokoinen, jättimäinen Ultimate-versio sisältää sitten kerralla koko kokoelman, purettuna lähes 1800 gigan edestä pelejä ja animaatioita.

ooooooooo.ooo on mainio web-käyttöliittymä Flashpoint-projektiin. Selattavissa on kirjoitushetkellä yli 146 000 flash-peliä ja 27 000 animaatiota, jotka toimivat Ruffle-emulaattorin päällä. Parhaat palaat voi jakaa kavereille yksinkertaisen linkin avulla. Vaihtoehtoinen käyttöliittymä flash-sisältöjen selailuun ilman omalla koneelle lataamista löytyy täältä.

ruffle on Rust-ohjelmointikielellä rakennettu Flash Player -emulaattori. Selainlisäosat ovat saatavana Chromelle ja Firefoxille. Esimerkiksi Pelikoneen vanhat arkistot toimivat testin perusteella hyvin, lukuunottamatta pelejä jotka käyttävät ActionScript3:a.

Flash Game Archive on omistautunut flash-pohjaisen pelaamisen säilyttämiseen.

Lightspark on avoimen lähdekoodin Flash Player -toteutus SWF-muotoisten tiedostojen toistamiseen.

Lopuksi kirjaan ylös vielä erään ratkaisun, jos esimerkiksi ruffle -lisäri ei syystä tai toisesta toimi. Tämä edellyttää mm. Pale Moon -selaimen ja vanhan flash-liitännäisen asentamista.

Kerro ajatuksesi.