Spotifyn piilotetut albumit ja kehittynyt haku

Törmäsin pitkästä aikaa erääseen vanhaan Reddit-postaukseen, johon palvelun käyttäjä on listannut linkkejä listaamattomaan Metallica-materiaaliin. Kuten suurimmalla osalla artisteilla näissä musiikkipalveluissa, myös Jamesin poppoolla on tarjolla vanhoista klassikkolevyistä vain uudet remasteroidut versiot ja aikaisemmin julkaistut vanhemmat versiot on siivottu näkymättömiin. Spotifyssä on jonkin verran loppukäyttäjältä piilotettuja albumeita, joista osa on tietysti piilossa hyvästä syystä, esimerkiksi aluerajoitusten vuoksi. Spotifyn eräs ongelmista on se, että tietyllä kappaleella ei ole välttämättä vain yhtä ID-tunnusta jolla siihen viitataan, vaan samasta kappaleesta voi olla useita piilotettuja kaksoiskappaleita, joilla on myös näppärästi jostain syystä eri ID käytössä.

Helpoin tapa alkuperäiskappaleiden kuuntelemiseen voi olla esimerkiksi jokin artistille pyhitetty soittolista, joissa saattaa olla näitä vanhoja vaihtoehtoisia kappaleita mukana. Varmin tapa löytää salaiset sävelet on käyttää kuitenkin perinteistä Google-hakua. Googlea tarvitaan apuun, koska se löytää meille albumin linkin, joka voidaan sitten avata Spotify-sovellukseen.

Kokeilemme seuraavaa hakua. Hakutuloksien vertaaminen artistisivuun todentaa todennäköisesti julkaisujen eron.

Innuendo by Queen site:open.spotify.com/album/

Niinpä. Tämän keskellä täytyy kuitenkin huomioida se, että me emme mitenkään voi tietää, mikä versio levystä Spotifyssä oikeasti on. Uudempien julkaisujen kohdallahan tilanne voi olla se, että suoratoistopalveluiden masteri poikkeaa jo lähtökohtaisesti cd- ja vinyyliversioista. Ja vaikka kappaleen nimen perässä ei olisikaan lisämääreitä tai mitään muutakaan uudelleenjulkaisuun viittaavaa, voi kyseessä olla silti se uusin ja ”paras” versio. Spotify on tässä suhteessa tosiaan hieman ongelmallinen.

Muista myös Googlen omat hakuoperaattorit, joiden avulla voit tarkentaa verkkohakua entisestään. Hausta voidaan jättää pois esimerkiksi erikoisversiot (tai ne uusimmat remasterit) lisäämällä hakumääreen loppuun vaikkapa -”Edition” tai -”Remaster”.

Spotifyn oma hakutoiminto

Nyt kun oikeanlainen musiikki soi ja Googlen kanssa ei jaksa enää räpeltää, tehdään pieni perehtyminen Spotifyn omiin hakumääreisiin, jolla tarkennetut haut sujuvat kuin vettä vain.

Lyriikat

Mikähän se vanhan klassikon nimi nyt taas olikaan? Tiesitkö, että voit etsiä kappaletta Spotifystä kirjoittamalla hakukenttään vähintään kolmen sanan verran sen sanoitusta (esimerkki). Kappaleet, joissa on kyseinen sanoitus näkyvät hakutuloksissa.

Haku

Hakusanan voi Googlen tapaan kirjoittaa lainausmerkeissä (””), jolloin haussa näkyy vain tismalleen kirjoittamasi sanaparin sisältävät tulokset (esimerkki).

Kirjoittamalla jonkin näistä hakutunnisteista (year, genre, label) ennen hakutermiä voit tarkentaa haun tuloksia. Alla muutama esimerkin tapainen.

year:1984 | Näyttää hakutulokset tietyltä julkaisuvuodelta. Voit syöttää useita vuosia.
genre:rock | Näyttää hakua vastaavat musiikin lajityypit.
label:emi | Näyttää avainsanaa vastaavien levy-yhtiöiden julkaiseman musiikin.

Lisää tai poista hakutermejä

Tarkenna Spotify-hakua käyttämällä AND ja NOT -operaattoreita!

Phil AND Face – Näyttää tulokset avainsanoilla ”Phil” ja ”Face”.
Genesis NOT Abacab – Näyttää kaikki Genesis-kappaleet joissa ei ole sanaa ”Abacab”.

Pro tip: Voit käyttää haussa + tai – merkkejä AND ja NOT -operaattoreiden sijasta.

Yhdistä hakutermit

Tarkennetussa haussa voi käyttää mitä tahansa hakuvaihtoehtojen yhdistelmää, jos haluat löytää juuri sen makuusi sopivan hitin tai albumin.

year:1984-2014 NOT year:1994 | Näyttää hakutulokset tietyltä aikajaksolta, mutta jättää vuoden 1994 pois.
genre:metal AND year:1982 | Näyttää tulokset haetun genren JA haetun julkaisuvuoden mukaan.

Kerro ajatuksesi.